Endüstriyel Otomasyonda Endüstriyel Bilgisayarların Rolü

Endüstriyel Otomasyonda Endüstriyel Bilgisayarların Rolü
25/08/2022

Endüstriyel otomasyonu bir fabrikada ya da endüstriyel çalışma sahasında insanlar ve makineler aracılığı ile gerçekleştirilen iş birliğinin bütünü olarak ifade edebiliriz. Endüstriyel süreçleri otomatikleştirmek için bilgisayarların kullanılmasını da bu iş birliğini çok önemli bir parçasıdır.

Bilgi işlem alanında, endüstriyel otomasyonun gereklilikleriyle ortaya çıkan en önemli inovasyonlardan biri de endüstriyel bilgisayarlardır. Endüstriyel otomasyonu ve endüstriyel bilgisayarları birbirinden ayrı düşünmek imkansızdır.

Endüstriyel otomasyondaki teknolojik gelişmeler, üretim sahalarında kullanılan bilgisayar teknolojisini ve bilgisayar ile ilerleyen üretim süreçlerini etkilemiştir. Endüstriyel otomasyonun Endüstri 4.0 devrimi ile modern çalışma alanlarına yerleşmesi ve bu inovasyondan beslenen çalışma modeli sayesinde endüstriyel bilgisayarların sahadaki önemine ilişkin sorular artık geçerli değildir.

Endüstriyel Bilgisayarların sahip olduğu belirgin farklılıklardan biri, zorlu üretim şartlarına karşı dirençli olmasıdır. Kompakt, fansız, sağlam Barebone PC'ler ve Panel PC'ler herhangi bir endüstri için üretim, montaj, izleme ve uzaktan erişimin operatörlerle etkileşimini sağlayarak güvenle yürütülmesini sağlamaktadır.

Endüstriyel Bilgisayarların rolüne göz atacak olursak;

Endüstri 4.0 Anlayışıyla İş Süreçlerinin Takibi

Endüstri 4.0 ile yapay zekâ ve IoT gibi teknolojiler kullanılarak güvenlik, verim ve kalite gibi farklı başlıklarda maksimum değere ulaşılmaktadır.

Endüstriyel Bilgisayarlar üzerinden yapılan üretim takibi, işletmelerde daha az insan gücüne ihtiyaç duyulacağı için düşen maliyete rağmen daha sistemli ve kusursuz bir çalışma anlayışı sunarak;

  • Otomatik şekilde süreçlerin kontrolünü gerçekleştirmek,
  • Hatasız işlenen üretim verilerine ulaşmak,
  • Anlık işlenen veriler sayesinde düzenli olarak sonuçları görüntüleyebilmek,
  • Makinelerin durma ve çalışma zamanlarını programlayabilmek,
  • Personel verimliliğini ve genel verimliliği ölçmek ve görselleştirmek,
  • Üretimin yanı sıra periyodik bakımların otomatik takibini yapmak,
  • Manuel veri toplama esnasında harcanan masrafları ortadan kaldırmak,
  • CRM, ERP, MRP ve Excel gibi programlarla otomatik veri paylaşmak

gibi üretim açısından oldukça önemli faydalar yaratmaktadır.

Dijital Dokümantasyon ile Bilgi Kaybı Riskinin Azalması

Endüstriyel Bilgisayarlara aktarılacak, yedeklenecek ve endüstriyel bilgisayarlar üzerinden oluşturulacak dijital dokümanlar sayesinde üretim tesisindeki operatörler gerekli bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabileceklerdir.

Dijital doküman kullanımı kâğıda basılan dokümanların sayısını azalttığından işletmelere geniş maliyet avantajı imkanları sunmakta ve beklenmeyen durumlardaki kayıp riskini en aza indirgemektedir.

Bunun yanı sıra endüstriyel bilgisayarlar ve IoT sensörleri tarafından depolanan bilgiler kullanılarak, önemli belgeler otomatik olarak doldurulabilir, böylece süreçte verimlilik ve doğruluk artırılabilir.

Kestirimci Bakım

Fabrika sahasındaki makinelerin üzerindeki sensörler performans ve üretkenlikle ilgili verileri yakaladıkça, bu veriler hızlı bir şekilde depolanabilecekleri endüstriyel bilgisayarlara gönderilir. Kestirimci bakım yazılımı, bir makinenin üretiminin neden yavaşladığını anlamak için performansı analiz edebilir. Bir teşhis konulduğunda, çalışanlar iş istasyonlarında otomatik olarak bilgilendirilebilir. Bu sayede tesisler daha maliyetli bir arızaya maruz kalmadan önce onarımlara başlayabilir veya yedek parça ve makine sipariş edebilirler.

Daha Verimli Bir Çalışma Ortamı

Bilgisayar ekranında gösterilecek bilgi miktarı ve bu bilgilerin hangi mesafelerden görülebilmesi gibi etkenler endüstriyel bilgisayarın çeşitli ekran büyüklüğü ve oranlarına sahip olması ile çözülmektedir. Dokunmatik ekran teknolojileri de ekranların eldivenli ve eldivensiz olarak rahatça kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Fansız Endüstriyel Bilgisayarlar, çalışanlara bulaşma riski olan döküntü, nem ve ayrıca bakteri gibi kontaminantların dolaşımını önlemektedir.

IP65 koruma sınıfına sahip Endüstriyel Bilgisayarlarda dezenfektanlar doğrudan cihaza püskürtülerek dezenfekte edilebilir.

Çalışanlara sunulan ergonomik ve sağlıklı bir çalışma ortamı iş verimliliğini ve kalitesini arttıracaktır.

Artech Endüstriyel Bilgisayar Çözümlerinin Avantajı

ARTECH; beyaz eşyadan otomotive, tekstilden gıdaya, makineden bilişim teknolojilerine kadar çok çeşitli ortamlarda sorunsuz çalışabilen Endüstriyel Panel PC'ler tasarlamakta ve üretmektedir.

10'' / 15'' / 17'' / 21'' ekran seçenekleri, farklı dokunmatik ekran teknolojileri ve çeşitli özelleştirme seçenekleri ile fansız Artech Endüstriyel Panel PC'ler fabrikalarda, hat otomasyonlu, tozlu veya kirli çalışma ortamlarında çalışan profesyonellerin dijital dönüşüm projeleri için tercih ettikleri yerli üretim çözümlerdir.

Siz de zorlu çevresel ortamlarda kullanılmak için tasarlanmış; üretimden veri toplama, süreç analizi ve kontrolü, operatör paneli uygulamaları, makine ve proses otomasyonu uygulamalarında kullanılmak üzere tercih edilen ARTECH Endüstriyel Bilgisayar Çözümleri ile fabrikanızı dijitalleştirebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için ve aklınızdaki sorulara birlikte cevap bulmak için sizinle iletişime geçelim.

Bilgi ve Teknik Destek

Projelerinizde artech Ürünleri kullanarak kaliteli çözümler üretebilirsiniz. Ürünler hakkında bilgi almak ya da kullandığınız ürünler ile ilgili teknik destek almak için bizimle iletişime geçin.